Bir ülkenin demokratik çağdaş bir sosyal hukuk devleti olarak kabul edilmesinde siyasi partilerin varlığı, sivil toplum örgütleri, basın hak ve özgürlükleri kadar siyasal iktidar ve muhalefet partilerinin rolü de önemli ve yaşamsaldır.
Toplumsal yaşamın demokratikleşmesinde de aynı kriterleri ararız. Bandırma’da kamu ve yerel yönetimin demokratikleşmede ve toplumun demokratikleşmesinde önemi ne ise, demokrasinin içselleşmesinde ve demokrasi kültürünün yerleşmesinde de atılacak adımlar bellidir.
Ancak, ülkeyi, bölgeyi bir kenara koyduk. Demokratikleşme konusunda Bandırma’da da atılması gerekli adımlar ve yapılacak çok şey var. Örneğin, siyasal ve sosyal yaşamın demokratikleşmesinde yerel yönetimlerin ve belediye meclislerinin rolü de tartışılamaz. Ancak, yerel de iktidarı ve muhalefet partili meclis üyelerinin üstlendikleri sorumluluklar ve işlevlerini layıkıyla demokratik açıdan ne kadar yerine getirebildikleri kentimizde onlarca yıldır tartışma konusu.
Kuşkusuz, bu konuda siyasal partilerimize ve özellikle de meclis de grubu bulunan siyasal partilerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bir anlamda siyasal ve sosyal yaşamın öznesi konumundaki partilerimiz seçilmesinde vesile oldukları belediye başkanlarına, meclis üyelerine, milletvekillerine biat ediyorlar. Siyaset, parti programları ve tüzükleri işlevsiz kaldığı için kitleniyor, işlevini yerine getiremiyor. İktidarı ve muhalefetiyle, parti başkan ve yönetimleri iş takipçisi konumuna itiliyor.
Biz, İlk HABER olarak, siyasal ve toplumsal yaşamımızın gerçek anlamda demokratikleşebilmesi ve siyasal partilerimizin demokratik bir işleve sahip olabilmeleri için parti başkan ve yönetimlerinin demokratik rollerini gözden geçirmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bandırma’nın ve bölgenin, toplumumuzun buna gerçekten ihtiyacı var!
İlk Haber